Translate

tisdag 6 augusti 2013

Vad är blefarit o hur behandlar man det

Blefarit betyder inflammation av ögonlocken. Det kan vara en besvärande och återkommande tillstånd med ingen engångsföreteelse botemedel. Däremot kan när symtomen har förbättrats, daglig ögonlocket hygien brukar hålla symtomen till ett minimum. Syn är sällan påverkas.

Vad är blefarit?
ögat med ögonlocket detalj
Blefarit är en inflammation i ögonlocken. Det drabbar oftast kanterna (marginal) på ögonlocken. Det är vanligtvis inte allvarligt, men kan bli en obekväm, irriterande problem. Blefarit är vanligtvis kronisk (persistent). Båda ögonen är oftast påverkas.

Vad orsakar blefarit?
Det finns tre huvudsakliga typer av blefarit: stafylokock blefarit, seborroiskt blefarit och meibomian blefarit. Alla tre typerna kan orsaka liknande symptom.

Aktuella diskussioner Diskussioner ditt tillstånd i vårt forum
Få hjälp och stöd från hundratals andra människor som du i våra diskussionsforum:

Jag är en ögonläkare. Jag insåg att inconvenien ...
Guest 1 svar

blefarit
Gästernas 0 svar

Blefarit Hjälp
ebobeye 0 svar

Vår diskussion forumsShare din historia nu?
Staphylococcal blefarit
Denna typ av blefarit tros vara orsakad av en bakterie (grodden) kallas Staphylococcus. Denna bakterie lever vanligen i lågt antal på huden utan att göra någon skada. Men i vissa människor, verkar det som om denna bakterie orsakar en lokal infektion i ögonlocken, vilket resulterar i blefarit. Exakt varför detta händer i vissa människor är oklart.

Seborroisk blefarit
Seborrhoeic blefarit är nära förknippad med en hudsjukdom som kallas seborroiskt eksem. I seborroisk dermatit, blir huden mer fet och kan bli fjällig. Seborroisk dermatit orsakar typiskt dålig mjäll och ibland ett utslag, vanligtvis i ansiktet och överkroppen. Den bakomliggande orsaken till seborroisk dermatit är inte klart. En typ av jäst som kallas svampen är inblandad. Men det är inte bara en enkel hudinfektion och det är inte smittsam (du kan inte fånga detta tillstånd från andra). Denna jäst lever i sebum (olja) av mänsklig hud i de flesta vuxna och oftast gör ingen skada. Men i vissa människor jästen verkar utlösa en inflammatorisk reaktion, orsakar blefarit.

Meiboms blefarit
Detta är också känd som meibomian körtel dysfunktion. De små meibomian körtlar i ögonlocken ligger precis bakom ögonfransarna. Du har ca 25-30 meibomian körtlar på varje övre och undre ögonlocket. De gör en liten mängd oljig vätska som kommer ut på insidan av ögonlocken intill ögat. Denna oljiga vätska bildar det yttre lagret av tårfilmen som smörjer den främre delen av ögat. Personer med meibomian blefarit tros ha ett litet problem med sina meibomian körtlar och vätskan de producerar. Detta kan leda till ögonlocksinflammation. (Detta förklarar också varför människor med meibomian blefarit ofta har torra ögon när vätskan de gör kan inte vara tillräcklig för att smörja ögat.)

Kombinationer av ovanstående
I praktiken är det ofta inte möjligt att skilja mellan de ovannämnda orsaker. I själva verket sker seborrhoeic blefarit vanligtvis tillsammans med meibomian blefarit. Dessutom är huden som är inflammerad på något sätt mer sannolikt att bli smittad av stafylokocker. Så, kan alla tre orsaker bidrar till varje fall av blefarit, med den huvudsakliga orsaken varierande.

En ond cirkel
Personer med blefarit tenderar att ha skov av symtom från gång till gång. Som nämnts, är blefarit oftast en långvarig (kronisk) problem, och dess orsaker är oftast kronisk också. Ibland kan en ond cirkel spelar en roll. Typiskt, gnid du dina lite ömma och inflammerade ögonlock, ytterligare irritera dem, orsakar mer inflammation. Detta resulterar i dina ögonlock blir mer öm och kliande, och frestelsen att gnugga dem ännu mer ökar, vilket orsakar mer inflammation, och så vidare.

Vilka är symptomen på blefarit?
Det vanligaste symtomet är ömma ögonlock. Båda ögonen är oftast påverkas.
Ögonlocken kan se inflammerad eller fet.
Ögonen kan bli klibbigt med flytningar. I synnerhet kan ögonlocken hålla ihop på morgonen.
Ibland små flingor eller skalor visas på ögonlocken som ser ut som små flingor av mjäll. Skorpor kan utvecklas vid basen av ögonfransar.
En eller flera av de små körtlar i ögonlocken (meibomian körtlar) kan blockera och fyll med en oljig vätska.
Symtomen kommer ofta och går. Typiskt kan symtomen blossar upp då och då, men du har långa perioder utan några symtom.

Tre andra villkor är ofta förknippad med blepharitis.They är:

Torra ögon syndrom (keratoconjunctivitis sicca).
Seborroisk dermatit - beskrivs ovan.
Rosacea. Symtomen inkluderar ansiktsrodnad, fläckar, och centrala ansiktsrodnad.
Se separata broschyrer som kallas "Seborroisk dermatit av vuxna", "torra ögon" och "Rosacea" för ytterligare information.

Vilka är de möjliga komplikationer av blefarit?
I de flesta fall är blefarit obehagligt men inte allvarligt eller syn-hotande. Komplikationer är ovanliga. De innefattar:

Chalazion (Meiboms cysta). Detta är en smärtfri svullnad, mest framträdande på insidan av ögonlocket. Det beror på en blockerad meibomian körtel. Även om det är smärtfritt, kan det göra ögonlocket bula och ser lite ful. Det kan lätt behandlas. Ibland en chalazion kan bli infekterade och smärtsam. Se separat broschyr som heter "Chalazion" för ytterligare information.
Vagel. Detta är en smärtsam infekterad svullnad mest framträdande på utsidan av ögonlocket. Det är på grund av en infektion av follikeln (rot) till en ögonfrans. Se separat broschyr som heter "Stye" för mer information.
Kontaktlinsbärare kan hitta sina linser känner sig obekväma när de har ett uppblossande av blefarit.
Ändringar av ögonfransar (som främst förekommer i svåra och långvariga fall). Dessa inkluderar:
Förlust av ögonfransar (madarosis).
Misdirection av ögonfransar mot ögat (trichiasis).
Färgpigmenten i ögonfransar (poliosis).
Ögonlocket sår och ärrbildning (ovanligt). Detta kan orsaka ögonlocket att vända sig inåt mot ögongloben (entropion) eller utåt (ektropion).
Konjunktivit (inflammation i främre delen av ögat). Detta kan orsaka en öm, röda ögon med flytningar eller vattning. Se separat broschyr som heter "Konjunktivit - Infective" för mer information.
Bindhinnestörningar phlyctenules. Dessa är små (1-3 mm), hårda, triangulära, gulvita knutor (klumpar) omgivna av framträdande men små blodkärl. Om de utvecklar de uppträder vanligtvis på den nedre delen av ögat strax under hornhinnan. De består av vita blodkroppar som samlar in svar på bakteriell infektion - såsom stafylokocker.
Hornhinneinflammation (keratit), ulceration, och ärrbildning. Denna komplikation är sällsynta men allvarliga eftersom det kan påverka synen. Se en läkare omedelbart om du utvecklar ögonsmärta (mer än irritation / grynighet av torra ögon) eller förlust av synen från det drabbade ögat.
Vad är behandlingen för blefarit?
Det finns ingen engångsföreteelse botemedel mot blefarit, som inflammation tenderar att återkomma om du inte hänga med behandling. Men med regelbunden behandling, kan symtom brukar lättas och sedan hålls till ett minimum. Detta tenderar att förhindra flare-ups. Den viktigaste behandlingen är regelbunden ögonlocket hygien (se nedan). Andra behandlingar som kan behövas innehålla antibiotika, steroider krämer (ibland) och specifik behandling för tillhörande villkor.

Regelbunden ögonlocket hygien
Detta är den viktigaste delen av behandling och förebyggande av blefarit. Syftet är att lugna ögonlocken, dra ut eventuella blockerade meibomian körtlar och rensa ut alla stillastående oljiga sekret från dessa körtlar. Ögonlocken städas och skräp avlägsnas. Detta är en daglig rutin som består av tre delar - värme, massage och rengöring. Avlägsna eventuella kontaktlinser innan efter rutinen.

Värme
Syftet med värme är att mjuka upp huden och eventuella skorpor knutna till ögonlocken. Det gör också de oljiga sekret som gjorts av meibomian körtlar att flöda mer fritt, eftersom värmen gör oljor mer rinnande. Därför hjälper värme för att dra ut eventuella blockerade körtlar och låta de oljiga sekret flöda lättare. Värme appliceras på ögonlocken i ungefär fem minuter är tillräckligt för att göra detta.

Den traditionella metoden är att trycka på ögonlocken försiktigt med en tvättlapp (facecloth) indränkt i varmt vatten i 5-10 minuter. Om flanell svalnar, håll åter värma den i varmt vatten.

Ett populärt alternativ är att använda en speciellt utformad återanvändbar värme väska som du placerar över ögonen i ungefär fem minuter. Den EyeBag ®, som du kan köpa från vissa optiker eller online, är en sådan produkt. Värmen påsar värms i en mikrovågsugn. Fördelen med en värmepåse över en varm flanell är att värmen bibehålls under många minuter och så att den behåller en konstant värme över ögonen. Du kan helt enkelt ligga ner och slappna av i fem minuter med påsen placeras över ögonen. (En varm flanell svalnar oftast snabbt.)

Massage
Massera ögonlocken omedelbart efter applicering av värme. Massera hjälper till att trycka ut den oljiga vätskan från de små meibomian körtlar. Att massera ögonlocken ...

Använd din index eller långfingret och sopa pad (fingertoppen) i det fingret från den inre ögonvrån längs ögonlocket till den yttre ögonvrån.
Börja med det övre locket. Sätt fingertoppen i ögonvrån intill näsan, bara vila på ögonlocket ovanför ögonfransarna. Sedan sopa fingret försiktigt men bestämt längs ögonlocket till den yttre änden.
Upprepa detta med den nedre ögonlocket, placera dynan på fingret precis under ögonfransarna i ögonvrån och svepande utåt mot tinningen.
Upprepa denna svepande massage åtgärd 5 till 10 gånger över ca 30 sekunder direkt efter uppvärmningen.
Massera bör varken vara alltför mjuk eller alltför fast. Det bör vara relativt bekväma och du bör inte trycka tillräckligt hårt för att faktiskt skada din ögongloben under stängda ögonlock. Alltid massage med slutna ögon.
Rengör
Efter värme och massage, rengöra ögonlocken. Detta kan göras på något av följande sätt. Det finns en brist på studier för att säga vilken är den bästa metoden, så använd vad du tycker är mest användbara:

Det traditionella sättet är att använda en knopp vadd som har doppats i utspädd baby schampo. Bara tillsätt några droppar baby schampo till en liten kopp varmt vatten, så att förhållandet mellan vatten och schampo är ca 10:1. Krama ur överflödig vätska ur bomullspinne för att förhindra dropp få i ögonen, vilket kan irritera. Framför allt försöker rensa bort eventuella skorpor vid basen av ögonlocken. Efter rengöring ögonlocken med bomullstopp, tvätta bort schampot från ögonlocken, med en tvättlapp eller trasa.
Vissa människor rekommenderar användning av natriumbikarbonat (en tesked i en kopp kylt vatten som nyligen har kokat). Detta appliceras med hjälp av en ren trasa eller bomullstopp.
Vissa människor rekommenderar att du använder speciella ögonlocket scrubs som du kan köpa på vissa optiker / optiker.
Vissa människor säger att helt enkelt tvätta ögonlocken med kylt vatten som nyligen har kokats (eller konserverad vatten för kontaktlinsbärare) är förmodligen lika effektivt som att använda vatten med tillsats av natriumbikarbonat eller baby schampo.
Du bör göra ovanstående rutin - värme, massage, ren - minst två gånger per dag tills symtomen lösa. När symptomen har lindrats, hålla gör denna rutin en gång om dagen, varje dag, för att förhindra ytterligare skov. Om du är benägna att blefarit är det bäst att tänka på detta som en del av din dagliga rutin - precis som att borsta tänderna. Detta är det bästa sättet att hålla symptomen bort, eller till ett minimum.

Antibiotiska behandlingar
Antibiotisk ögonsalva eller droppar kan rekommenderas för en stund om ett ögonlock blir infekterad. Om du har ordinerats salva, placera den på kanten av ögonlocket (ej ögat) efter rengöring av ögonlocket på det sätt som beskrivits ovan. Antibiotika tabletter används också ofta för besvärliga infekterade ögonlock. Obs: en tre månaders kurs av antibiotika används typiskt vid behandling av blefarit.

Andra saker att tänka på
Gnugga dina ögonlock kan göra inflammation förvärras, så försök att undvika detta. Såsom nämnts ovan utvecklar blefarit vanligen hos personer med seborroisk dermatit, rosacea eller torra ögon syndrom. Om relevant, kan behandlingen av dessa andra tillstånd hjälper också att lindra symptomen av blefarit.