Translate

lördag 27 juli 2013

Högkänsliga att hitta jobb

Tips för att skydda känslig människor att hitta ett jobb
av Ashley Miller, Demand Media Google
Fokusera på dina styrkor och positiva egenskaper du ta med till bordet.

Den mycket känsliga personlighetsdrag drabbar cirka 15 till 20 procent av den allmänna befolkningen, enligt psykologen och forskaren Elaine N. Aron, som banat väg för forskning om ämnet i sin bok "Den mycket känslig person." Mycket känsliga personer, eller HSP, är lätt överstimulerad av yttre stimuli och kan snabbt bli överväldigad på grund av sina mer känsliga nervsystem. Du kanske tror att detta drag negativt påverkar din förmåga att hitta ett lämpligt arbete, men med hjälp av din känslighet till din fördel kan hjälpa dig att hitta en givande, meningsfullt karriär.

Eftersom HSP är lätt överväldigade av överdriven stimulering i sina miljöer, är det viktigt att noggrant välja din önskade karriär genom att ta hänsyn till arbetsklimatet och typ av människor som du tycker om att vara runt. Att arbeta i ett högt, upptagen och trångt kontor kan få dig att känna frazzled och nervös på en daglig basis, och chansen är stor att du snabbt kommer att bränna ut. HSP är oftast mer lämpade att arbeta hemma, i en enslig miljö eller i ett tyst kontor med några medarbetare, enligt San Francisco-området karriärcoach Marty Nemko på sin hemsida.

Typ av karriär
Att välja rätt karriär är mycket viktigt för HSP. Deras känslighet kan vara en fördel i vissa yrken, men en nackdel i andra. HSPs tenderar att vara mer känsliga för andras känslor, plocka upp subtila nyanser snabbare och tenderar att vara extremt lojala. Detta kan göra att vissa yrken, som exempelvis innebär en-mot-en interaktion eller den hjälpande yrken, en bättre match för HSP. Tänk dig en karriär hjälpa andra eller arbetar i en naturmiljö. Vissa yrken som är oftast bra matcher för HSPs inkluderar författare, socionom, psykolog, horticulturalist, botanist, veterinär eller veterinär tekniker. Fokus på jobb som gör att du kan använda din fantasi, medkänsla, kreativitet och intellekt.

Intervju Råd
Nästan alla blir nervös före och vid en anställningsintervju, men HSPs kan vara ännu mer mottagliga för ångest och pre-intervju panik. Även en anställningsintervju kan vara en av de mest stressiga och overstimulating evenemang för HSP, vara beredda och agera "som om" kan bidra till att minska dina oroliga känslor. Öva intervjun med en vän eller öva dina svar högt framför en spegel. Under den riktiga intervjun, tänk dig att du är säker, redo och artikulera, agerar "som om", även om du inte känner på detta sätt. Om du blir nervös eller börja darra, ta några djupa andetag och le, råd "Psychology Today." Gör ditt bästa och du kommer att få igenom det.

Assertiveness
Även om det är sant att HSPs tenderar att ha svårt att vara påstridig, är det viktigt att utveckla ditt folk färdigheter, åtminstone i den utsträckning som du inte känner dig helt överväldigad när du behöver stå upp för dig själv, be om hjälp eller sätta gränser med kunder eller arbetskamrater. Du kanske vill undvika jobb som management, utbildning eller lag, som har en hög potential för konflikter eller måste du ta en position av auktoritet. Men inte säljer själv kort. Enligt karriärcoach Marty Nemko, kan HSPs hittas i ett brett spektrum av yrken, inklusive finansiell förvaltning och försäljning, men du måste vara självsäker och kunna be om vad du vill. Om detta är svårt för dig, överväga att ta en självsäkerhet kurs eller arbeta med en terapeut för att hjälpa dig att öka denna färdighet.
http://work.chron.com/tips-highly-sensitive-people-job-17494.html